Στην αρχαιότητα το κιννάμωμο (κανέλα) θεωρούνταν πολυτιμότερο και από το χρυσάφι. Στην Ευρώπη έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για καταστάσεις κρυολογημάτων, γρίπης και γαστροπεπτικών προβλημάτων.
Η κανέλα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των γαστροπεπτικών προβλημάτων όπως : το φούσκωμα, η διάρροια και τα κοιλιακά αέρια και για καλή πέψη. Επίσης έχει ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιμυκητισιακή δράση. Η σημαντικότερη ιδιότητά της είναι ότι βελτιώνει την ικανότητα του οργανισμού να χρησιμοποιεί αποτελεσματικότερα την ινσουλίνη, και τη γλυκόζη, ενώ ταυτόχρονα ομαλοποιεί τα επίπεδα των λιπιδίων.